Szakmai találkozó 4.

Október 25-én délután a Somogyi bábtáncoltató közösségépítés című projektben együttműködő balatonberényi, holládi, kéthelyi, marcali és vörsi küldöttség tagjai a Devecseri járásban lévő Kiscsőszre látogattak.
A településen Kovács Norbert polgármester úr fogadta az utazókat. A házigazda egyben az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke is, aki több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a közösségfejlesztés területén. Elsőként a Bivaly csárda és a mellette álló közösségi épületek, valamint az Alkotóház megismertetése volt a középpontban. A csárda a civil szervezet által szervezett programok és az oda érkező együttesek, táborozók, alkotók kiszolgálására működik, nem nyilvános vendéglátó helyszín. Itt a helyi ételkülönlegességek elfogyasztására van lehetőség. A mellette álló szépen felújított épületrészekben keramikus, faragó, szövő és kovács mesterségek helyiségei találhatóak. Az udvaron szabadtéri kiállítások, állatsimogató, közösségi sátor is felfedezhető.
Kovács Norbert „Cimbi” elmondta, hogy a településen az elhanyagolt, rossz állapotú házakat az egyesület megvásárolta és pályázati források segítségével felújította. Így alakítottak ki szálláshelyeket, tánctermet, próbahelyiségeket is. Rövid séta után a hagyományőrző egyesület próbaterméhez jutottunk el, ahol szóba jöttek az éves hagyományos rendezvények és a jövőbeli tervek is. Az emeleti térbe jutva a szépen gondozott és nagyszámú viseletgyűjtemény ejtett ámulatba mindannyiunkat.
A szervezők lovas fogattal körbevitték a vendégeket, így a település állattartó szegmensét is láthattuk. Ily módon ismerkedtünk a nyári rendezvények során látványosságot kínáló bivalycsordával, a karámokkal, a szabadtéri sátorhelyekkel és a „szekérmozi” ülőhelyét biztosító szekerek mellett is elmentünk. A kocsikázás után a kiemelt rendezvényhelyszínként szolgáló pajtában filmvetítést és élménybeszámolót is láttunk.
A szakmai nap eseményekben és jógyakorlatokban bővelkedett, hasznosítható és adaptálható ötleteket nyújtott számunkra.

 

 

Videó: