Szakmai találkozó 3.

A Somogyi bábtáncoltató betlehemes közösségépítés című projekt megnyitójára és első rendezvényére a Marcali Múzeumban került sor 2022. szeptemberében. Az együttműködő partnerek a Balaton északi partjáról is hívtak vendégeket, akik hagyományőrző szervezetek munkájában sokéves tapasztalatokkal rendelkeznek.
A szakmai tapasztalatcsere következő állomása a Veszprém megyei Litér volt. A déli parti közösség képviselői október 25-én töltötték ott a délelőttöt, ahol elsőként Fekete Tamás, Litér alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket, valamint röviden felidézte a település helytörténetében jelentős eseményeket és személyeket is. A szót Csiszárné Baranyai Anita vette át, aki a Litéri Zöldág Kulturális Egyesület elnökeként képes beszámolójában bemutatta, hogyan fogja össze civil szervezetük a község közösségi életét. A néptáncos hagyományőrzésről Szabó Sándor néptáncoktató beszélt, és ifjú táncosai is bemutatkoztak egy igényes koreográfiával. A helyi iskoláskorúak oktatásáról a Litéri Református Általános Iskola gondoskodik, amelynek vezetője Gyenes Viktor. Az igazgató úr rávilágított arra, hogy a gyermekek az iskolai keretek között is örökségmegőrző szemlélettel és lehetőségekkel találkoznak, hiszen többágú művészetoktatás és támogató pedagógiai szemlélet is segíti, hogy a diákok köréből utánpótlás nevelődjön a Litéri Zöldág Egyesület számára.
A programban a XIII. században épült templom megtekintése és Fekete Tamás történész általi bemutatása is szerepelt.
A prezentációk és a beszélgetések jól hasznosítható példákat sorakoztattak fel arra, hogy a hagyományőrzést végző szervezetek milyen módon tudják aktív részvételre mozgósítani tagjaikat és az összefogás eredménye a település életében milyen sokrétű fejlesztő hatást gyakorol.
Köszönjük a szívélyes vendéglátást is, amelyben vendéglátóink a helyi értéktárba felvett ételekkel kínálták a somogyi partnereiket!

 

Videó: