Somogyi bábtáncoltató betlehemes közösségépítés – Szakmai összefoglaló a 2022-es projektévről

A Marcali Múzeum és partnerei, Balatonberény, Hollád, Kéthely és Vörs települések, a „Somogyi bábtáncoltató betlehemes közösségépítés” című projektben azt tervezték, hogy 2022-ben szakmai kapcsolatokat építenek, amelynek során a hagyományőrzés módszereit és lehetőségeit mutatják be mintául a programban résztvevőknek. Ennek érdekében két déli és két északi parti szakmai programot szerveztünk: Marcaliban, Vörsön, Litéren és Kiscsőszön. Marcaliban a Marcali Múzeum örökségmegőrző munkája, valamint a környéken működő betlehemes csoportok kerültek bemutatásra. Vörsön az európai hírű templomi betlehemépítés hagyományát, az egyedülálló tűzoltómúzeumot, valamint a helyi tájházat mutattuk be szakmai partnereinknek. Litéren a Litéri Zöldág Kulturális Egyesület kiemelkedő közösségépítő tevékenységével ismerkedhettek meg a résztvevők. Kiscsőszön az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület vezetője volt a vendéglátónk, aki előadással, filmmel is készült, de a településen lévő egyesületi épületek szerepéről és az azokban folyó hagyományőrző tevékenységekről kaptunk részletes tájékoztatót. E programok kiváló együttműködéseket eredményeztek a további időszakokra vonatkozóan. Az adventben Balatonberényben, Holládon, Kéthelyen, Marcaliban és Vörsön 6 adventi kulturális program, 5 tudományos-ismeretterjesztő előadás, 15 múzeumpedagógiai foglalkozás, és 8 db műtárgymásolat valósult meg. Az érdeklődők a Kabóca Bábszínház, a HolddalaNap Zenekar, az Eszterlánc mesezenekar és Angyal József hangszervirtuóz karácsonyi műsorát élvezhették, valamint Ricsi bácsi játszóházában is táncolhattak.

 

A bábtáncoltató betlehemezés somogyi hagyományairól és azok jelenkori megjelenési formáiról Vidák Tünde néprajzkutató tartott mind az öt településen a helyi sajátosságokra fókuszáló tudományos-ismeretterjesztő előadást.

 

 

A partnertelepüléseken 4 iskolai osztály, 5 óvodai csoport vett részt adventi múzeumpedagógiai foglalkozáson, valamint 9 családi program valósult meg. Iskolások részvételével elkészült 2 hordozható bábtáncoltató betlehem és 1 beltéri betlehem. Megalakult a kéthelyi gyermekbetlehemező csoport, amely 3 bemutató során játszotta el a néprajzi gyűjtésből származó bábtáncoltató betlehemezést. A Kéthelyért Egyesület felnőtt betlehemes csoportja pedig 7 közösségi helyszínen közvetítette a bábos betlehemes hagyományt nagy sikerrel. Ezek az események kellően megalapozták a 2023-as év tervezett programjait.

A projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.