Projektnyitó szakmai nap a Marcali Múzeumban

A „Somogyi bábtáncoltató betlehemes közösségépítés” című projekt nyitórendezvényét szervezte meg a pályázatgazda, a Marcali Múzeum. A 2022. szept. 30-i eseményre együttműködő partnereik, Balatonberény, Hollád, Kéthely és Vörs települések képviselőit várták a Kulturális Korzó konferenciatermében. Kapcsolatépítés céljából meghívást kaptak a Balaton északi partján működő badacsonytördemici, kiscsőszi és litéri hagyományőrző kulturális egyesületek is: a Tördemic Néptáncegyüttes, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület és a Litéri Zöldág Kulturális Egyesület képviseletében.

Dr. Sütő László polgármester köszöntője után a rendezvény első részében sajtótájékoztató keretében Vidák Tünde projektmenedzser ismertette a pályázat alapadatait, valamint a megvalósítandó projektelemeket. A támogató, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa nagyívű projekt képviselőjeként Gere Henriette régiós koordinátor tájékoztatta a jelenlévőket annak hátteréről. Végezetül Dr. Kabai Gergely társadalomkutató, Hollád polgármestere beszélt az együttműködés eredményeként megvalósuló pályázati munka régióra gyakorolt várható pozitív hatásairól.

 

A sajtótájékoztató után a programban elsőként Szabó Csaba művészeti vezető ismertette a Tördemic Néptáncegyüttes működését és elért sikereikről is beszámolt. Őt a Balaton nyugati csücskében működő bábtáncoltató csoportok bemutatkozásai követték. A vörsi templomi betlehem építéséről és a betlehemezők adventi tradícióiról Simon György csoportvezető képes beszámolójával folytatódott a délelőtt. Azt követően a kéthelyi betlehemes csoport vezetője, Dávid Tamás beszélt arról, hogyan elevenítették fel a település egykori karácsonyi szokásait. A holládi csoportból az öreg dadót alakító Üst Gyula következett hangulatos szerepjátékkal és prezentációval. Balatonberény bábtáncoltató betlehemes csapatát Osvald Bálint csoportvezető idézte meg lelkes előadásában. A somogyiak közül végezetül a házigazda, Vidák Tünde néprajzkutató – múzeumigazgató prezentációja következett, melyben a marcali betlehemes hagyományokról, a néprajzi kutatásokról, és az azok eredményeképp felújított betlehemes bemutatóról, valamint műtárgymásolatok készítéséről is beszélt.

A somogyiak után a Balaton északi partjáról érkezett vendégek bemutatkozói következtek. A litéri Zöldág egyesülettől az utánpótlás képviselői, Varga Lara és Petrik András diákok pedagógusuk, Pintér Katalin irányítása mellett készültek fel arra, hogy a Marcali Múzeumban bemutassák településüket és az ott folyó hagyományápolást.

Az utolsó bemutatkozó a kiscsőszi Kovács Norbert „Cimbi” volt, aki amellett, hogy a település polgármestere, egyben a hazai néptánc mozgalom kiemelkedő alakja is, néptáncpedagógus- koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere cím és a Magyar Ezüst Érdemkereszt tulajdonosa.   Beszédében és egy az egyesületet bemutató filmben is a példaadásról, a közösség erejéről szólt.

A szakmai nap rávilágított a bemutatkozó csoportokban folyó kiemelkedő közösségépítési tevékenységekre, az értékek melletti elköteleződések magas színvonalára. Bízunk abban, hogy a jelenlévők egymástól ötleteket merítve saját csoportjaikban is új lehetőségeket karolnak fel, mellyel erősítik a közösség összetartó erejét és alkotó energiáit. A csoportok között kapcsolatok épülnek ki, és folytatódnak a tapasztalatcserék, és a települések kulturális programkínálata is színesedik fellépéseik által.

A szakmai nap programja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

 

Meghívó:

 

Videó: