Múzeumpedagógiai programok a Marcali kistérségben

A SOMOGYI BÁBTÁNCOLTATÓ BETLEHEMES KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS című projekt keretében 5 település: Marcali, Balatonberény, Hollád, Kéthely, Vörs alakított ki partneri viszonyt. A 2022-es programévben a Marcali Múzeum múzeumpedagógusa, Samuné Bogyó Hajnalka településenként 3-3 múzeumpedagógiai foglalkozást valósított meg az adventi időszakban.

A bábtáncoltató betlehemezés és a hagyományos adventi népszokások témakörét feldolgozó alkalmak óvodások, általános iskolai osztályok és családok számára kínáltak elfoglaltságokat.

A 15 foglalkozás között volt két óvodai délelőtt 5 csoport részvételével két óvodában, 4 általános iskolai múzeumi óra 4 osztállyal, valamint 9 családi program. Mindezek közben elkészült több mint 150 db adventi báb, 2 hordozható bábtáncoltató betlehem és 2 betlehem ünnepi életkép céljából. A programokon több mint 300 fő tevékenykedett a múzeumpedagógus irányításával.

A mézeskalácsosság mesterségéhez kapcsolódóan több mint 8 kg mézeskalács sült ki, melyeket díszíthettek a családi programok résztvevői.

A továbbiakban következzen rövid összefoglalás településenként a programokról!

Holládon a Hollád Könyvtári, Információs és Közösségi Hely fogadta a programok résztvevőit, akik Éberhardt Balázs könyvtáros szervezőmunkájának köszönhetően először bábkészítéssel, majd mézesbáb díszítéssel kapcsolódhattak az ünnepvárás tematikájához. A holládi óvodások számára bábos mese idézte fel a születéstörténetet, amelyet dramatikus játék közreműködőiként is átélhettek.

Balatonberényben a Művelődési Ház és Könyvtár két lelkes munkatársa, Barjákné Martin Judit intézményvezető és Varga Paméla Marietta közösségszervező támogatta a múzeumpedagógiai családi programok sikeres megvalósítását. E helyszínen óvodás korú gyerekekkel bábos mesejáték és dramatikus játék is lehetőséget adott a karácsonyváró hangulat megteremtéséhez. Ezen kívül pedig az egyik családi programon pásztor-, angyal- ördögfigurák készültek, a másik alkalommal pedig kis betlehemeket barkácsolhattak a résztvevők.

Vörsön is három családi program valósult meg. Elsőként általános iskolás diákok hordozható betlehemet díszítettek fel a hagyományoknak megfelelően szentképek, Szent Család és selyemvirágok, girlandok, zuzmó felhasználásával. Az ovis korúak segítséggel, a nagyobbak pedig maguk állíthatták össze a bábtáncoltatáshoz szükséges bábjaikat, melyeket a Marcali Múzeum gyűjteményéből származó csodaszép műtárgymásolat betlehemben ki is próbálhattak. A második alkalommal nagyobb diákok részvételével folytatódott a bábkészítés. Harmadízben pedig az ütőfával előre elkészített hagyományos mézesbábokat díszíthették ki az érkező látogatók. Mindhárom alkalommal Futó Réka művelődésszervező fogadta szívélyesen házigazdaként a múzeumpedagógust, segítőtársait és a családos látogatókat.

Kéthelyen az általános iskola, a Művelődési Ház és a Napsugár Óvoda adott helyet a foglalkozásoknak. Az óvodában bábos mesével és adventi dramatikus játékkal töltöttünk egy délelőttöt, míg a Művelődési Házban Oltiné Maczkó Nikolett intézményvezető a mézeskalács készítéshez hívott meg iskolai osztályt és biztosított helyszínt. Itt a másodikas gyerekek ütőfával mintázhattak mézeseket, amelyeket aztán megsütve haza is vihettek.

Nagy öröm számunkra, hogy megalakult a Kéthelyi Széchényi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola harmadik osztályos diákjaiból álló gyermek betlehemes csoport. Tanítójuk, Udvari Mária vezetésével és a múzeumpedagógus segítségével – az általuk díszített hordozható betlehemmel – 3 helyszínen (az iskolai ünnepi műsorban, a kéthelyi falukarácsonyon és a vörsi falukarácsonyon) is bemutatták a kéthelyi bábtáncoltató betlehemes hagyományt, amely néprajzi gyűjtésnek köszönhetően maradt fenn.

Marcaliban, a Marcali Múzeumban múzeumi órákat valósítottunk meg, amelyben elsős és másodikas gyerekek voltak a vendégeink. Babainé Mikó Beáta tanító és osztálya bábtáncoltató betlehemhez bábokat készített, Igaz Ferencné és Tóth Róbert másodikas tanulói pedig kis betlehemeket állítottak össze. A harmadik városi program az adventi családi nap volt, amelyben asztalonként más-más alkotómunkában vehettek részt a gyerekek és szüleik: bábkészítés, betlehemkészítés, mézesbáb díszítés, karácsonyhoz kötődő játékok szolgálták ki az igényeket. A családi napra elkészült egy olyan kisméretű ünnepi betlehem is, amelyben a marcali Kulturális Korzóban dolgozók gyermekei készítették el a hozzá tartozó esztergált bábfigurákat, és ezekből állítottak aztán össze egy világítással ellátott betlehemet a felnőtt munkatársak.

A programok és események megvalósításában önkéntes segítőink voltak: Androsics Erik, Bogyó József Imréné, Dávid Tamás, Dávid Vilmos, Domjánné Veres Éva, Samu Zoltán, Omrai István Béláné, Udvari Mária.

Köszönjük támogató részvételüket ezúton is!

 

Összegzés: Az adventi múzeumpedagógiai foglalkozások kellemes hangulatban teltek, új együttműködő partnereket és a résztvevő települések lakói között újabb érdeklődőket vonzottak a projekt témájához kapcsolódóan. A kiépített kapcsolatrendszer és partneri hálózat, valamint az önkéntesek hatékony bevonása kiváló alapot teremtett a 2023-as évben megvalósítandó célkitűzéseinkhez.

A projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.